Når gir halsbetennelse grunn til å oppsøke lege?

Kvinne, 19 år: Hei, jeg har halsbetennelse og er nå på dag 3 av antibiotikabehandlingen min (tatt 7 piller hittil). Halsen min ble verre i går med en smerte som er der hele tiden nå og ikke bare når jeg svelger. Hodepinen min ble bedre. I dag er halsen like ille, og hodepinen er vond igjen. Bør jeg bestille en legetime allerede, eller vente et par dager og se? Jeg sliter med å sove hver natt, og jeg får utrolig vondt av å svelge mitt eget spytt, dette er helt uutholdelig.

Hjemmelegene svarer:

Sår hals er en vanlig tilstand som ofte kommer sammen med annen sykdom som for eksempel forkjølelse, bihulebetennelse eller influensa. Den såre halsen, også kalt halsbetennelsen, kan være forårsaket av enten virus eller bakterier. Virus er oftest årsak, og en virusinfeksjon i halsen eller svelget vil som regel gå over av seg selv innen omtrent fire dager.

Sår hals som er forårsaket av bakterier kalles ofte for streptokokkhals, og det er fordi streptokokker er en type bakterier som ofte trives i svelget. En bakteriell infeksjon i svelget eller halsen vil også kunne gå over av seg selv, men denne kan også behandles med antibiotika. Det er vist at man er syk omtrent like lenge med og uten antibiotikabehandling for streptokokkhals, men at smertene avtar noe raskere.

Når det er sagt så vet alle at det er veldig ubehagelig med halsbetennelse. Smerten sitter langt bak i halsen og blir ofte verre ved svelging. Noen får andre symptomer som hodepine eller feber i tillegg. Dersom man får høy feber, veldig hovne eller ømme kjertler på halsen eller i nakken, får problemer med å puste eller å svelge, eller har andre fremtredende symptomer i tillegg bør man ta kontakt med lege.

Det finnes mange reseptfrie midler som kan lindre smertene ved halsbetennelse. På apotek har de ofte gode råd om hva som kan hjelpe. Smertestillende medikamenter kan kjøpes på dagligvarebutikker, bensinstasjoner eller på apotek og kan redusere smertene betydelig. Følg anvisningen om doser og bruk på pakken.

Antibiotikabehandling kan bli aktuelt for noen. Behandlingen vil ikke gjøre deg frisk samme dag eller dagen etter, men effekten kommer etter få dager. Dersom man opplever forverring av sykdom på tross av antibiotikabehandling, eller sykdommen ikke er forbedret etter endt antibiotikakur bør man oppsøke lege.

Chat med legen

Lurer du på mer kan du chatte med en Hjemmelege. Her kan du sende meldinger og laste opp bilder i ditt tempo, slik at legen kan gjøre en vurdering for deg og skrive ut resept ved behov.

Chat med lege nå

Finn ledig time

Vi er nå tilgjengelige i store deler av Østlandet og Rogaland. Østlandet: Oslo, Bærum, Asker, Drammen, Lillestrøm, Ski, Moss, Drøbak, Askim og Tønsberg. Rogaland: Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg.👩‍⚕

Dekningsområde i stor Oslo