Hjemmelegenes svar om halsbetennelse:

Hei, takk for ditt spørsmål. Halsbetennelse går vanligvis over av seg selv, men det kan i noen tilfeller bli aktuelt å kontakte legen.

Hva er Halsbetennelse?

Halsbetennelse er en betennelse i mandlene i halsen, og gjør at mandlene hovner opp. Halsen føles sår og tett. Halsbetennelsen kan være forårsaket av enten virus eller bakterier. Virus er oftest årsak, og en virusinfeksjon i halsen eller svelget vil som regel gå over av seg selv innen omtrent fire dager.
Sår hals er en vanlig tilstand som ofte kommer sammen med annen sykdom som for eksempel forkjølelse, bihulebetennelse eller influensa. En halsbetennelse er mest vanlig i vintertid, og rammer oftest barn og unge.
Halsbetennelse som er forårsaket av bakterier kalles ofte for streptokokkhals, og det er fordi streptokokker er en type bakterier som ofte trives i svelget. En bakteriell infeksjon i svelget eller halsen vil også kunne gå over av seg selv, men denne kan også behandles med antibiotika. Det er vist at man er syk omtrent like lenge med og uten antibiotikabehandling for streptokokkhals, men at smertene avtar noe raskere med antibiotika.

Symptomer på halsbetennelse

Når det er sagt så vet alle at det er veldig ubehagelig med halsbetennelse. Typiske symptomer på halsbetennelse kan være:

– Sår og vond hals, som blir verre ved svelging
– Feber med nedsatt allmenntilstand
– Hovne mandler

 Halsbetennelse – Når kontakte lege?

Dersom man får høy feber, veldig hovne eller ømme kjertler på halsen eller i nakken, får problemer med å puste eller å svelge, eller har andre fremtredende symptomer i tillegg bør man ta kontakt med lege.

Behandling av halsbetennelse

Bruk av halspastiller og varm drikke kan bidra til å lindre symptomene og ubehaget. Om det ikke hjelper, finnes også mange reseptfrie midler som kan lindre smertene ved halsbetennelse. På apotek har de ofte gode råd om hva som kan hjelpe. Smertestillende medikamenter kan kjøpes på dagligvarebutikker, bensinstasjoner eller på apotek og kan redusere smertene betydelig. Følg anvisningen om doser og bruk på pakken.
Antibiotikabehandling kan bli aktuelt for noen. Behandlingen vil ikke gjøre deg frisk samme dag eller dagen etter, men effekten kommer etter få dager. Dersom man opplever forverring av sykdom på tross av antibiotikabehandling, eller sykdommen ikke er forbedret etter endt antibiotikakur bør man oppsøke lege eller få legen hjem til deg.

Chat med legen

Lurer du på mer kan du chatte med en Hjemmelege. Her kan du sende meldinger og laste opp bilder i ditt tempo, slik at legen kan gjøre en vurdering for deg og skrive ut resept ved behov.

Chat med lege, få resept til urinveisinfeksjon