k-vitamin mangel
Grønnkål er en viktig kilde til K-vitamin

Hjemmelegene svarer:

Hei,

Takk for ditt spørsmål.

Hvorvidt du skal ta vitamin K som kosttilskudd og eventuelt i hvilken dose er vurdering som bør gjøres på bakgrunn av en legeundersøkelse, da dette krever mer informasjon om både sykdommer og faste medisiner. Vi kan ikke gjøre det for deg under disse rammene, men dersom du ønsker å få det avklart vil vi anbefale å bestille en legeundersøkelse.

På et mer generelt grunnlag kan vi si at det er anbefalt å ligge innenfor visse verdier av alle vitaminer og mineraler. Det er ingen sykdommer som gjør at vi bør ha lavere verdier av noen vitaminer eller mineraler enn den friske befolkningen.

Vitamin K er viktig for flere av kroppens viktige funksjoner. Protein S og vitamin K jobber sammen i koagulasjonssystemet og er med på å regulere hvordan og hvor raskt blodet koagulerer/levrer. I tillegg er vitamin K viktig for skjelettet og det er et nært samarbeid mellom vitamin K og D for å få kalsium frem til skjelettet. NNR (Nordic Nutrition Recommendations) anbefaler 1 mikrogram K-vitamin per kilo kroppsvekt daglig. Det vil si at en person på 60 kilo bør få i seg omtrent 60 mikrogram daglig.

Som regel får vi i oss nok av de ulike vitaminene gjennom variert kosthold. God kilder til vitamin K er for eksempel brokkoli, spinat, kål og rosenkål. Vitamin K kan også lages av tarmbakeriene våre, og dette kan være nok dersom man ikke får i seg anbefalt mengde gjennom kosten.

Hilsen

Hjemmelegene

Ønsker du også å stille Hjemmelegene et spørsmål?

Vi svarer gratis på enklere spørsmål. For å få svar på det du lurer på starter du på denne siden.