Hvorfor er ansiktet mitt blitt skjevt, og hva kan jeg gjøre?

Kvinne 27 år spør: Jeg har alltid hatt en litt skjev munn/kjeve (det knekker ofte i kjeven, og jeg gnisser tenner på natten). Dette er ikke noe jeg har brydd meg spesielt om før nå i det siste, da jeg føler at det har blitt endel værre, og jeg ser helt rar og skjev ut hvis jeg f.eks ser et bilde av meg selv. Høyresiden av haken er «lengre» og jeg kjenner utenpå at det er mere beinstruktur her enn på den andre siden. I tillegg er leppene mine helt skeive, og ansiktet mitt ser på en måte ut som er dratt litt mot min høyre side. Dette begynner nå å tære endel på selvtilliten min, jeg føler meg stygg og rar, at folk ser rart på meg. Jeg tør ikke se rett på folk, og blir veldig ukomfortabel dersom andre ser meg rett i ansiktet. Dette er jo et problem da jeg til vanlig jobber tett med mennesker.

Kan det ha skjedd noe (sykdomsrelatert eller en slags ytre påvirkning) som gjør at ansiktet mitt er blitt slikt? Er det noe man kan gjøre for å rette opp i slike skjevheter? 

 

Hjemmelegene svarer:

Hei!

Takk for dine spørsmål. Det kan være flere årsaker til skjevhet i ansiktet. Det kan komme av blant annet skade, feil bitt/tannstilling, at selve kjevebenet er skjevt eller mer alvorlige ting. Dessverre er det vanskelig å si hva som kan være årsaken hos deg. Det kan være lurt å få bittet og tannstillingen din vurdert av en tannlege. Et røntgenbilde av kjeven vil og kunne vise om det er selve kjevebenet som er skjevt. Dette er noe du kan ta opp med tannlegen eller legen din.

Hva man må gjøre for å rette opp i slike skjevheter kommer an på årsaken til skjevhetene. Om det er bittet eller tannstillingen din som er årsaken, kan behandling være regulering og bittskinne (også da du gnisser tenner), men dette burde da vurderes av en tannlege/kjeveortoped. Om det er selve kjevebenet som er skjevt/asymmetrisk, kan dette eventuelt vurderes av en kjevekirurg.

Det viktige først blir å finne årsaken (og samtidig utelukke sykdom), og deretter kan du diskutere mulige behandlingsalternativer med legen din.

 

Trenger du å fornye resept eller diskutere noe med lege? Snakk med lege på sikker chat nå for bare 350kr.

Hold fortet!

Tiden for å dra til legen er over. Våre leger hjelper deg på mobilen, eller kommer hjem til deg når det trengs. Fordi det er bedre. Med sikker chat kan du ta deg god tid, og svare når du vil, uten å stresse.

Snakk med lege nå - kr 350

Finn ledig time

Vi er nå tilgjengelige i store deler av Østlandet og Rogaland. Østlandet: Oslo, Bærum, Asker, Drammen, Lillestrøm, Ski, Moss, Drøbak, Askim og Tønsberg. Rogaland: Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg.👩‍⚕

Dekningsområde i stor Oslo