føflekk, farlig eller ikke?
Hmm. Den ser da ganske snill ut?

Hjemmelegene svarer:

 

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Norge er dessverre på verdenstoppen når vi ser på forekomsten av føflekkreft. I 2017 fikk over 2200 mennesker i Norge diagnostisert føflekkreft. Antallet har økt videre de siste årene. Det er derfor viktig å kunne skille en potensielt farlig føflekk fra en normal.

En føflekk (også kalt nevus) er et område i huden hvor det er overvekt av én type celler. Disse flekkene kan ha litt ulike farger, avhengig av hvilken type celler det er en opphopning av. En rødaktig flekk kan eksempelvis representere blodkar i overhuden (ofte kalt fødselsmerke). Likevel er det de brune flekkene vi ofte tenker på når vi bruker ordet føflekk. Disse representerer en opphopning av celler med pigmentet melanin i overhuden. Vi får flere av disse med årene, og et voksent menneske har i gjennomsnitt omkring 20-30 stykker.

En føflekk vurderes aldri bare ved å se på den. Man vil alltid vurdere det en ser i lys av andre faktorer som for eksempel tidligere føflekkreft, høy eksponering for sol eller solarium. Føflekkreft hos nære slektninger, hudtype og antall føflekker ellers spiller også inn.

Når føflekkreft oppdages og behandles tidlig, er prognosen god. Vi oppfordrer derfor alle til å jevnlig vurdere føflekkene sine og spesielt se etter endringer i disse over tid. Når du skal vurdere om en føflekk er farlig eller ikke, er det flere ting du bør se etter. En huskeregel som ofte blir brukt er ABCDE-regelen:

  • A (Asymmetri) Er føflekken asymmetrisk eller ujevn i formen?
  • B (Border) Har den en uregelmessig og uskarp avgrensning mot omkringliggende hud?
  • C (Color) Har den en ujevn farge eller består av flere farger (spesielt mørk brune eller sorte partier)?
  • D (Diameter) Er den over 5 mm i største diameter?
  • E (Evolusjon) Har den endret seg over tid med hensyn til størrelse, farge eller avgrensning? Klør eller blør den? Dannes det sår i føflekken som ikke vil gro?

Dersom svaret er «ja» på én eller flere av disse spørsmålene eller du er i tvil, kan det være lurt å få føflekken undersøkt nærmere av lege.

Føflekkreft kan forebygges ved å ta pause fra sola under de sterkeste soltimene og å bruke solbeskyttelse, enten i form av solfaktor eller klær.

 

Ønsker du også å stille Hjemmelegene et spørsmål?

Vi svarer gratis på enklere spørsmål. For å få svar på det du lurer på starter du på denne siden.