Blod i urinen, hva kan det bety?

Kvinne, 37 år: Hvis en urinprøve viser tegn til få blodceller, hva kan det bety?

 

Hei! Blodceller i urinen kan være et tegn på sykdom eller skade i nyrer eller urinveier. Det kan også være et tilfeldig funn uten at det har noe med sykdom å gjøre.

Blod i urinen, også kalt hematuri, kan komme fra både nyrene, urinlederne, urinblæren, prostata hos menn eller urinrøret. Vanlige årsaker er menstruasjon hos kvinner, urinveisinfeksjon, stein i urinveiene eller infeksjon i urinrøret som går fra urinblæren og ut. Det kan også finnes hos menn med forstørret prostata. Den vanligste årsaken av disse er urinveisinfeksjon, men da vil en ofte også ha hyppig behov for å tisse samt svie ved vannlating. Mindre vanlige årsaker kan være blant annet nyrebekkenbetennelse, skade på nyre eller svulster i blære, prostata eller nyre. Høy fysisk aktivitet kan også gi forbigående blod i urinen.

Blod i urinen vurderes alltid i lys av andre faktorer som symptomer, alder, bruk av medikamenter og nyresykdom hos nær familie.

Oftest vil man ta en ny urinprøve noen uker senere for å se om resultatet endrer seg. Dersom man har vedvarende blod i urinen ved gjentatte undersøkelser uten påvist årsak vil man oftest utrede dette videre i samarbeid med fastlegen.

Finn ledig time

For øyeblikket er vi tilgjengelig i Oslo og omegn, Drammen og omegn, Lillestrøm, Ski, Moss, Drøbak og Askim. Tidvis har vi også timer tilgjengelig i Tønsberg og Tromsø 👩‍⚕

Dekningsområde i stor Oslo