Blod i urinen

Hei! Blodceller i urinen kan være et tegn på sykdom eller skade i nyrer eller urinveier. Det kan også være et tilfeldig funn uten at det har noe med sykdom å gjøre.

Blod i urinen, også kalt hematuri, kan komme fra både nyrene, urinlederne, urinblæren, prostata hos menn eller urinrøret. Vanlige årsaker er menstruasjon hos kvinner, urinveisinfeksjon, stein i urinveiene eller infeksjon i urinrøret som går fra urinblæren og ut. Det kan også finnes hos menn med forstørret prostata. Den vanligste årsaken av disse er urinveisinfeksjon, men da vil en ofte også ha hyppig behov for å tisse samt svie ved vannlating. Mindre vanlige årsaker kan være blant annet nyrebekkenbetennelse, skade på nyre eller svulster i blære, prostata eller nyre. Høy fysisk aktivitet kan også gi forbigående blod i urinen.

Blod i urinen vurderes alltid i lys av andre faktorer som symptomer, alder, bruk av medikamenter og nyresykdom hos nær familie.

Oftest vil man ta en ny urinprøve noen uker senere for å se om resultatet endrer seg. Dersom man har vedvarende blod i urinen ved gjentatte undersøkelser uten påvist årsak vil man oftest utrede dette videre i samarbeid med fastlegen.

Nyhet: Chat med legen!

Trenger du å fornye resept eller diskutere noe med en dyktig lege? Nå er det blitt like enkelt som å sende SMS eller chatte med venner. Løsningen er kryptert og sikker, og du snakker med legen i ditt tempo. På mobil eller PC, der du er.

Chat med lege, få resept til urinveisinfeksjon