Herpesutbrudd på leppe
Slik kan et herpesutbrudd se ut, men det kan også oppstå mange steder på kroppen

Hjemmelegene svarer:

Hei,

Takk for ditt spørsmål. Hvis du vet at du har hatt herpesutbrudd tidligere og syns at det du har nå likner så er det ikke helt usannsynlig at det kan være det du har. Likevel vil det kreve en legeundersøkelse av nese, munnhule og hals for å avgjøre hva som er årsaken til dine plager. Kontakt gjerne lege for mer spesifikt svar på ditt spørsmål. Herpesutbrudd ved munn og nese vil vanligvis kun gi lokale plager der hvor blemmene befinner seg. Dersom man har en annen infeksjon i tillegg kan man oppleve plager fra denne også. For eksempel kan man ha en forkjølelse eller halsinfeksjon samtidig med utbrudd av herpesblemmer. Ved store plager kan man få utskrevet antiviralt middel fra lege, men dette må ofte brukes før utbruddet har kommet ordentlig i gang for å ha effekt. Oftest går plagene over av seg selv.

Litt om herpesvirus:

Herpesvirus er egentlig en stor familie av mange ulike virus som angriper både mennesker og dyr. HSV-1 er det herpesviruset som oftest gir blemmer like ved kroppsåpninger som for eksempel munn, nese eller skjede. Ofte kommer disse utbruddene i samtidig med andre infeksjoner, menstruasjon eller hvis kroppen på en eller annen måte har svekket immunforsvar. I sjeldne tilfeller kan blemmene infiseres av bakterier og da kaller vi det for en superinfeksjon. Uansett går dette oftest over av seg selv, men nye utbrudd kan forekomme. Herpesvirus oppholder seg nemlig i nerveceller livet ut og det er helt individuelt om viruset kommer til overflaten for å gi utbrudd ofte eller sjeldent. Ønsker du å lese mer er dette en god kilde til informasjon.

Litt om alkohol og herpes:

Alkohol er toksisk for kroppen, og høyt inntak kan ha en dempende effekt på immunsystemet. Dette kan igjen gjøre at ivrige virus eller bakterier lettere kan gi sykdom. Jevnlig og høyt inntak av alkohol har også mange andre negative helseeffekter, som kan påvirke dette. Det er dessverre umulig å si helt sikkert om det er en sammenheng mellom det inntaket du har hatt og de plagene du nå opplever. Ønsker du å dypdykke litt ned i hvordan alkohol påvirker immunsystemet er dette en god kilde. Samtidig er denne teksten litt komplisert, så det enkleste er egentlig at du tar en prat med en lege.

Vi håper dette var litt til hjelp! God bedring fra oss i Hjemmelegene.

Trenger du å fornye resept eller diskutere noe med lege? Snakk med lege på sikker chat nå for bare 350kr.

Ønsker du også å stille Hjemmelegene et enkelt, generelt spørsmål?

Vi svarer gratis på enklere spørsmål. For å få svar på det du lurer på starter du på denne siden.