sage-kirk-485982-unsplash2
Overgangsalderen, også kalt for menopause eller klimakteriet, inntreffer som regel i 51-52-årsalderen

Hjemmelegene svarer:

Hei, takk for ditt spørsmål.

Når overgangsalderen er kommet hos den enkelte kvinne kan kun bestemmes etter at den er over. Det høres kanskje litt rart ut, men det er slik at man kan ha forstyrrelser i menstruasjonen i 4-5 år før den opphører helt. Definisjonen av å ha gått gjennom overgangsalderen er hvis en kvinne opplever 12 måneder sammenhengende uten menstruasjon.

Irregulær/endret menstruasjon, frysninger og følelsen av oppblåsthet sammen med din alder kan stemme med at du er i starten av en periode med overgangsalder, men det er umulig å si helt sikkert før det har gått 12 mnd dessverre. Andre symptomer som ofte plager kvinner i denne perioden av livet er blant annet hetetokter, irritabilitet, søvnighet og glemskhet.

Dersom man er veldig plaget så finnes det reseptbelagte midler som kan hjelpe. Plagene forårsakes av hormonendringer, og midlene vil være et tilskudd av det/de hormonene man får mindre av. Det er både fordeler og ulemper med slik behandling, og dette bør diskuteres med lege før eventuell oppstart.

Det er viktig å ha i bakhodet at plagene du beskriver er generelle og også kan komme av andre årsaker. Stoffskiftesykdom og kreft i endokrine organer er eksempler på mer sjeldne tilstander som kan gi et liknende symptombilde. Derfor bør slike plager alltid følges opp av en lege. Helsedirektoratet har skrevet en god artikkel som tar for seg de  viktigste punktene innen overgangsalderen, men den kan være noe teknisk. Slik at ikke misforståelser oppstår anbefaler vi derfor alltid å prate med en lege istedenfor å kun lese på egenhånd. Fastlegen din vil som regel vite mye om temaet, og våre erfarne Hjemmeleger stiller også gjerne til hjelp ved behov.

Trenger du å eller diskutere noe med lege? Snakk med lege på sikker chat nå for bare 350kr, eller bestill et hjemmebesøk med en av våre erfarne leger her.

Ønsker du også å stille Hjemmelegene et enkelt spørsmål?

Vi svarer gratis på enklere spørsmål. For å få svar på det du lurer på starter du på denne siden.