Når skal barnet ditt i barnehagen igjen etter sykdom?

Barnehagetiden er verdifull. Mange barn på én plass gir rom for mye latter, lek og moro – men også utveksling av både bakterier, virus og annen sykdom. Det er derfor også en tid hvor immunforsvaret settes på prøve. Men er det alltid nødvendig at barnet holder seg hjemme fra barnehagen? Og når kan barnet tilbake i barnehage igjen? Les mer eller få full oversikt i tabellen i bunnen.

sykt barn, hjemme fra barnehagen
Ikke helt i slag i dag

Barn i barnehagen blir oftere syke

Barn som går i barnehagen blir oftere syke enn de som er hjemme. De fleste småbarnsforeldre kjenner seg nok igjen i stadige tette, rennende neser. Faktisk har studier vist at barnehagebarn kan ha så mange som syv infeksjoner i året. Dette gjør det viktig å kunne skille mellom når man må holde barnet hjemme, og når det ikke har noen hensikt. Verken for barnet eller andre.

Når skal barnet ditt holdes hjemme?

Det er flere hensyn som må tas. De andre, friske barna i barnehagen vil vi jo helst ikke smitte. Og barnet som er sykt må ivaretas best mulig, enten det er hjemme eller i barnehagen. Ved noen sykdommer vil det ikke alltid være behov for å holde seg hjemme. For eksempel hvis det ikke er fare for smitte selv om symptomene er tilstede. Eller hvis sykdommen regnes å være relativt ubetydelig. Dette gjelder for blant annet munnsår, vorter, hånd-fot-munnsyke og vanlig forkjølelse.

Selv om ikke barnet lenger er smittefarlig, så betyr ikke det nødvendigvis at han eller hun skal tilbake i barnehagen. Et barn som er sløvt, har lite energi, høy feber, lite matlyst eller ikke klarer å henge med på aktivitetene som foregår i barnehagen, bør holdes hjemme. Med andre ord: Om barnet skal gå i barnehagen, må også allmenntilstanden være god.

Ved noen sykdommer er det bestemte grenser for hvor lenge man skal holde seg hjemme, for å unngå smitte.

Få full oversikt over når barnet ditt kan i barnehagen igjen

Under finner du en liste over noen av de vanligste sykdommene blant de små. Slik kan du enkelt slå opp når du bør holde barnet hjemme, og når du kan sende de tilbake til latter, lek og moro.

SymptomerNår kan barnet i barnehagen igjen?Hva kan du gjøre?
Forkjølelse/ øvre luftveis- infeksjonSår hals, slapphet og feber. Ofte etterfulgt av tett og rennende nese, hoste og redusert allmenntilstand.Barnet kan gå i barnehagen om allmenntilstanden er god. Det er vanligvis ikke behov for behandling med antibiotika.God håndhygiene.
InfluensaHøy feber, frysninger, muskelverking, hodepine, slapphet og tørrhoste.Barnet er smittsomt i inntil 5 dager fra symptomstart, og bør derfor være hjemme fra barnehagen i disse dagene. Etter 5 dager kan barnet gå i i barnehagen om allmenntilstanden er god.God håndhygiene. Kontakt lege hvis barnet ditt er under to år.
BrennkopperSår hvor det kan renne gul klebrig væske fra. Etter hvert dannelse av gulaktige skorper. Oftest i ansikt og hender.Barnet må holdes hjemme fra barnehagen til brennkoppene er tørket inn eller dekket til. Kan etter avtale med lege dra i barnehagen ett døgn etter start av behandling med antibiotika.God håndhygiene.
HodelusOfte ingen symptomer. Kan evt. Se små hvite egg i hårfestet og kløe til hodebunnen.Behandling med lusemiddel bør igangsettes samme dag som lusen oppdages. Barnet trenger ikke sendes hjem fra barnehagen om det oppdages der, og kan fortsette å gå i barnehagen under hele behandlingsperioden.Informere barnehagen og vennekrets. Alle i husstanden bør sjekke seg for lus.
Diaré med eller uten oppkastHyppig, tynn avføring med eller uten oppkast.Holdes hjemme 48 timer etter siste diaré og/eller oppkast.God håndhygiene. Engangshansker ved bleieskift. Pass på at barnet får i seg væske.
Hånd-fot-munnsykeLett feber, nedsatt allmenntilstand og matlyst og sår hals. Utslett/blemmer i munnen (vanligvis tunge og innsiden av kinn), på hender og føtter.Barnet kan være i barnehagen så lenge allmenntilstanden er god og det ikke er feber.God håndhygiene.
KikhosteEn ukes tid med feber, hoste og rennende nese etterfulgt av flere uker med kraftig hoste og kiking og evt. brekninger og oppkast.Om det oppdages og behandles tidlig, kan barnet gå i barnehagen 5 dager etter behandling med antibiotika er startet. Om det oppdages og behandles sent i forløpet, kan barnet gå i barnehagen allerede dagen etter behandlingen er igangsatt dersom allmenntilstanden er god.Informasjon til barnehagen. Følge barnevaksinasjonsprogrammet
MeslingerFeber, hoste, snue, lysskyhet og øyebetennelse, evt. hvitaktig utslett i munnslimhinnen. Etter 3-4 dager utvikling av utslett som vanligvis begynner bak ørene og sprer seg til hele kroppen.Barnet skal være hjemme fra barnehagen i minimum 5 dager etter hudutslettet har oppstått. Etter disse 5 dagene, kan barnet i barnehagen dersom allmenntilstanden er god.Informasjon til barnehagen. Følge barnevaksinasjonsprogrammet.
MycoplasmaOfte langsom utvikling av symptomer med feber, hodepine, sår hals, tørrhoste og heshet. Ofte langtrukkent forløp i 3-4 uker.Barnet kan gå i barnehagen, så lenge allmenntilstanden er god.God håndhygiene.
SkabbKløe på kroppen, hender, armer og ben som gjerne forsterkes om natten. Små barn får utslett på hode, hals, håndflater og fotsåler.Barnet kan gå i barnehagen dagen etter igangsatt behandling.Oppsøk lege. Hele familien skal behandles.

 

VannkopperHudutslett i form av små væskefylte blærer, nedsatt allmenntilstand, kløe og feber.Barnet kan gå i barnehagen når utslettet har begynt å tørke inn.Informasjon til barnehagen. Kjølig romtemperatur og luftige klær for å bedre kløen.
ØyekatarrRennende, røde eller såre øyne med eventuelt hvitt eller gult puss.Barnet bør holdes hjemme fra barnehagen om det er kraftig øyekatarr med mye pussdannelse. Ved mild eller moderat øyekatarr og god allmenntilstand, kan barnet gå i barnehagen.Lege bør oppsøkes. God håndhygiene.
BarnemarkKløe i endetarmsåpningen. Små mark kan ses i endetarmsåpningen, evt. i morgenavføring.Barnet kan gå i barnehagen når behandling er startet.God håndhygiene. Hele familien behandles.

 

Lurer på noe mer? Start en legechat, eller få legen hjem

Lurer du på mer kan du chatte med en Hjemmelege. Her kan du sende meldinger og laste opp bilder i ditt tempo, slik at legen kan gjøre en vurdering for deg og skrive ut resept ved behov.

Trengs en undersøkelse kommer vi gjerne og besøker dere hjemme – dag, kveld eller helg. Legene er godt vante med barn og spedbarn, og har med seg utstyr så man kan ta prøver (eksempelvis CRP), og få resept eller henvisning til spesialist.

 

Artikkelen er utarbeidet på bakgrunn av folkehelseinformasjon utgitt av Oslo Kommune Helseetaten. Innholdet er gjennomgått og godkjent av medisinsk ansvarlig lege av Hjemmelegene.

Andrea Kvam

Andrea Kvam (e-post)

Legestudent og skribent for Hjemmelegene