Nyhet: Spør Hjemmelegene

Mange av oss lurer på småting. Vi har kropper som knirker, vondter som ikke går bort, og spørsmål rundt bruk av medisiner. Ofte opplever vi det som plagsomt å lure, men samtidig plages vi ikke nok til at vi går til legen for å finne ut av det. Nå tar legene i Hjemmelegene en liten dugnad for å hjelpe til, slik at du kan spørre Hjemmelegene om det du lurer på, helt gratis!

Lege hjem - legetime på kjøkkenet
Du som er lege, når jeg først har deg her...

Ofte har man mange flere spørsmål

Når vi oppsøker legen er det oftest for å løse én konkret ting. Men ofte lurer man på så mye mer. Når legen begynner å spørre og pirke i vondter og grufs, husker man plutselig alt det andre man har lurt på, siden sist man var hos den flinke legen med alle svarene. Mot slutten av konsultasjonen sier man kanskje «Jo, du forresten! Jeg lurte på en ting til…». Er man heldig får man noen svar, men oftest må man bestille en ny time. Ellers må neste pasient vente.

Småbarnsforeldre har tusen små spørsmål. Med en nyfødt smårolling i hus, så er absolutt alt nytt. En helt ny verden av spørsmål åpner seg. Man følger pusten til spedbarnet med fryktblandet forundring. Man jobber hardt for å etablere rutiner, nattesøvn og mat – til babyen, men også seg selv. Ved barnehagestart blir man kjent med alskens virus, bakterier og barnesykdommer som blir med ungen hjem. Det hadde vært kjekt å vite hvor lenge hun er smittsom, forresten. Eller om man kan bruke paracet eller ibux til barn med feber.

Skal man bestille ny legetime for små spørsmål?

Ofte blir det til at man spør dr. Google for å finne svarene på egen hånd. Det store internettet er ofte til hjelp, men dessverre kan man også ende med feilinformasjon og sykdomsangst. En helt ufarlig mageknip kan plutselig virke som en dødsdom. Man kan få direkte gale opplysninger om legemidler og vaksiner. En og annen bruker i et mammaforum har svaret på det aller meste og er ikke redd for å gi råd til andre, på godt og vondt. Kildekritikk kan være vrient. Man skal ha tunga rett i munnen for å vite hva man kan stole på, og hva som er ren synsing uten faglig kunnskap i bunn.

Få svar på små spørsmål fra en Hjemmelege

Nå gjør vi det litt lettere for deg. Hadde det ikke vært fint å få svar på sånne små spørsmål fra en erfaren Hjemmelege? Det tror vi. Derfor har vi en god nyhet: Våre erfarne Hjemmeleger svarer på enkle spørsmål om sykdom og helse, helt gratis.

Du leste rett.

Helt. Gratis.

Så istedenfor å vente til neste legetime eller spørre dr. Google, spør oss. Send inn ditt spørsmål her, og få svar av en Hjemmelege i løpet av et par dager.

Spørsmålene bør være maks 100 ord, og helst av den enklere sorten. Da kan vi besvare flest mulig, og spørsmålet blir mer relevant for andre. Vi publiserer vi nemlig svarene anonymt på våre nettsider, slik at svarene kan leses av andre som lurer på det samme.

Vi kan svare på mye rart, men stille diagnoser, gi behandlingsråd, skrive ut resepter, sykemeldinger, attester eller lignende – det gjør vi ikke. For å hjelpe deg med dette er legen nødt til å vite mer om deg, se og prate med deg, ta prøver, og undersøke deg.

Noen eksempler på spørsmål du kan stille:

 • Hvor gammel må mitt barn være for å kunne ta paracet og ibux?
 • Hvordan vet jeg om en hoste er farlig hos barn/voksne?
 • Hvordan ser et farlig utslett ut?
 • Hvordan ser en farlig føflekk ut?
 • Er det vanlig å ha varierende avføring?
 • Hvordan vet jeg at jeg har streptokokker?
 • Er det farlig at barnet mitt har feber i tre dager?
 • Barnet mitt har ikke spist i dag, hva gjør jeg?
 • Er det farlig å bli hoven i beina?
 • Jeg målte høyt blodtrykk en gang, må jeg bruke medisiner?
 • Er ibux farlig, og kan det kombineres med paracet?
 • Jeg får ikke sove, hva gjør jeg?

Og listen fortsetter. Dette er helt vanlige spørsmål som våre Hjemmeleger svarer på hver dag.

Hva venter du på? Send inn ditt spørsmål og få svar på det du lurer på av en erfaren Hjemmelege. Helt kostnadsfritt.