Prevensjon: Hva passer for meg?

Du velger selv hvilken prevensjon du tenker er best for deg. Men det betyr ikke at det er lett å velge prevensjon. Her får du hele oversikten, så blir det i alle fall litt lettere å velge riktig prevensjon.

Chat med lege og få resept på prevensjon hjem på døren
Kjekt å få resept på prevensjonsmidler som p-piller, og få levering hjem på døren.

Vet hva du vil ha, og trenger bare resept? Nå kan du få gode råd og resept på riktig prevensjonsmiddel via Hjemmelegenes chat.

Hva er prevensjon?

Prevensjon, som også kalles for kontrasepsjon eller antikonsepsjon, er metoder som brukes for å hindre at man blir gravid. Helt enkelt kan vi si at det finnes prevensjonsmidler med og uten hormoner. Det blir litt mer komplisert når vi skal sortere hormonpreparatene, men la oss forsøke å gjøre det enkelt likevel.

Hvilket prevensjonsmiddel fungerer best?

Én venninne forteller at hun fikk humørsvingninger med den p-pillen, mens en annen forteller at hun hadde småblødninger hver dag med p-stav. Og hva sier legen om dette? Jo legen sier at det er helt individuelt hvilke plager eller bivirkninger man opplever med de ulike prevensjonsmidlene. Det er umulig å vite på forhånd hvilken prevensjon som fungerer best på hver og én, eller hvilke plager som eventuelt oppstår.

Når man som kvinne eller par skal velge prevensjon for første gang er det lurt å tenke på praktisk bruk, hvor lenge man har behov for beskyttelse, og hva man er komfortabel med. Kommer du til å huske på å ta p-pillen hver dag? Føles det greit å ha et plaster på kroppen stort sett hele tiden? Ønsker dere å forsøke å få barn om et par år eller er det lengre til? Når man har valgt ut prevensjon, må man rett og slett prøve det ut og ha litt tålmodighet. En del av plagene går over av seg selv etter noen uker. Dersom bivirkninger eller plager ikke går over, kan man alltid bytte prevensjon.

Prevensjonsmidler med hormoner

Man har to ulike typer prevensjonsmidler med hormoner, kombinasjonspreparater og gestagenpreparater.

Kombinasjonspreparater

Kombinasjonspreparater er prevensjonsmidler som inneholder en kombinasjon av kjønnshormonene østrogen og gestagen, som forekommer naturlig i kroppen. Disse preparatene vil hemme modning av egg, påvirke livmorslimhinnen og slimet i livmorhalsen. Samlet gir dette prevensjonsmiddelet en god beskyttelse mot graviditet.

Fordeler med kombinasjonspreparater

En av fordelene med østrogen er at du får forutsigbare blødninger hver måned. Menstruasjonen kommer den uken du ikke tar p- piller, ikke bruker p-plaster eller p-ring. En annen fordel er at du kan utsette menstruasjon om du ønsker det ved å fortsette å bruke p-pillen, p-plaster eller p-ring den uken du skulle hatt menstruasjon.

Kombinasjonspreparater som prevensjon kan etter en tids bruk også bidra til reduserte plager med menstruasjonssmerter og store blødninger. Disse preparatene er veldig fleksible dersom man bestemmer seg for å forsøke å få barn, fordi man kan ta ut p-ringen, ta av p-plasteret eller la være å ta p-pillene.

Ulemper med kombinasjonspreparater

Kvinner som har forhøyet risiko for blodpropp skal ikke bruke disse kombinasjonspreparatene. Derfor vil også legen du oppsøker også spørre deg blant annet om du eller noen i din nærmeste familie har hatt blodpropp tidligere eller om du røyker. Dersom noe av dette gjelder deg, skal du bruke prevensjonsmiddel uten østrogen. Dersom man har migrene, er det heller ikke anbefalt å bruke østrogen-preparater.

P-pillen

P-pillen er kanskje et av de mest kjente prevensjonsmidlene og den brukes av mange kvinner. Det finnes mange ulike varianter, men alle kommer på pillebrett med oversikt over antall piller eller dager i løpet av en periode.

Noen av preparatene har 7 sukkerpiller som man kan ta når man skal ha menstruasjon, andre har ikke disse pillene. Det er valgfritt å ta sukkerpillene. Dersom man ikke ønsker å ha menstruasjon kan man trygt gå videre til neste brett og fortsette med p-pillene. Det er ikke farlig å «hoppe over» menstruasjon. Enkelte kan oppleve småblødninger når de gjør dette, det er heller ikke farlig.

P-ringen

P-ringen inneholder de samme hormonene som p-piller og er like effektiv som prevensjon. P-ringen settes inn i skjeden mellom første og femte dag i menstruasjonssyklus og brukes sammenhengende i 3 uker. Siden ringen sitter i skjeden og virker lokalt i området kan man bruke mindre menger hormoner og dette kan gi færre bivirkninger.

Ringen tas ut i 1 uke og menstruasjonsblødning kommer den uken. Etter 7 dager uten ring settes en ny ring inn. Ringen kan tas ut i opptil 3 timer for eksempel ved samleie. Ringen kan også beholdes inne i skjeden ved samleie, det er individuelt hva man er komfortabel med.

Dersom ringen er ute i mer enn 3 timer må man bruke tilleggsprevensjon i form av kondom de kommende 7 dagene.

P-plaster

P-plaster er et prevensjonsmiddel som sitter som et helt vanlig kvadratisk, hudfarget plaster på kroppen. Hormonene kommer inn i kroppen gjennom huden. Plasteret virker i 1 uke av gangen og syklusen er på 4 uker. Plasteret settes på kroppen en fast dag hver uke i tre uker, den fjerde uken er plasterfri og da kommer menstruasjonen.

Gestagenpreparater

Gestagenpreparater er prevensjonsmidler som inneholder kun kjønnshormonet gestagen. Gestagen virker ved å hindre eggløsning, påvirker slimet og slimhinnen i livmorhalsen slik at sædcellene har vanskeligere for å komme seg inn i livmorhulen og et eventuelt egg ikke vil feste seg.

Fordelen med prevensjonsmidler uten østrogen er at det ikke er risiko for farlige bivirkninger.  Mange som bruker slike preparater får mindre blødninger, og noen mister også menstruasjonen helt for en periode.

En ulempe er at dersom man ikke er en av dem som mister menstruasjonen, kan man få uregelmessige blødinger, og noen kan også få økt eller langvarige blødninger. Det er store individuelle variasjoner og dessverre ingen måte å si hva slags blødningsmønster den enkelte vil få uten å teste det. Uansett hva slags blødningsmønster du får så er det ikke farlig, og du vil være like godt beskyttet mot uønsket graviditet.

P-stav

P-stav er en tynn plaststav som legges inn under huden med en spesiallaget nål på innsiden av overarmen. Hormonet er støpt inn i staven og kan virke i inntil 3 år. Før den settes inn får du lokalbedøvelse og det er ikke smertefullt.

P-stav er et av prevensjonsmidlene som regnes som meget sikkert. Hovedgrunnen er at det ikke er mulighet for å glemme en «hormondose», slik som kan skje hvis man glemmer å ta en p-pille. Fjerning av p-staven krever lokalbedøvelse og legekonsultasjon, også dette er smertefritt.

Hormonspiral

Hormonspiral er prevensjonsmidlet som ser ut som et lite anker av plast som plasseres inne i livmorhulen av en lege eller jordmor. Selve innsettingen kan være litt vond eller ubehagelig, og man anbefales å ta noe smertestillende i forkant. Innsettingen tar vanligvis noen få minutter.

Hormonspiralen virker lokalt både med hormoner og mekanisk. Hormonene virker lokalt i livmorhulen, og svært lite kommer ut i blodbanen. Derfor er det få bivirkninger assosiert med disse preparatene.

De fleste som bruker hormonspiral som prevensjonsmiddel vil oppleve at menstruasjonsblødningene blir mindre enn tidligere, blødningene kan også forsvinne helt over en lengre periode. Dette er ikke farlig og mange opplever det som praktisk. Hormonspiralene finnes i ulike varianter, noen av dem gir beskyttelse i 5 år, og en annen gir beskyttelse i 3 år. På grunn av dobbel virkning med både hormoner og mekanisk beskyttelse, er hormonspiral regnet som et av de sikreste tilgjengelige prevensjonsmidlene.

Minipiller

Minipiller er p-piller som kun inneholder gestagen. Minipillen er et godt alternativ til p-piller dersom man har økt risiko for blodpropp. Ved bruk av minipillen vil noen oppleve uregelmessige blødninger, men man er like godt beskyttet.

P-sprøyte

P-sprøyte inneholder det samme som prevensjonsmidlene som over og settes hver 3. måned i baken. P-sprøyte krever at kvinnen går til legen relativt ofte. En ulempe med p-sprøyten er at det kan ta noe lenger tid før eggløsningen kommer tilbake sammenliknet med andre preparater, dette er også grunnen til at p-sprøyte brukes i mindre grad enn før.

Nødprevensjon

Nødprevensjon, også kalt «angrepillen», kan benyttes som en nødløsning etter ett enkelt ubeskyttet samleie. Den kommer som én pille på et brett og inneholder det samme som minipillen, men høyere hormoninnhold. I Norge har vi Norlevo og EllaOne som alternativer, disse må tas innen henholdsvis 72 og 120 timer etter samleie. Det betyr ikke at du er garantert beskyttet mot graviditet om du tar angrepillen innen denne tiden.

Nødprevensjon vil virke ved å utsette eggløsningen i noen få dager slik at spermiene ikke rekker å befrukte eggcellen. Dersom eggløsningen skjer før pillen tas vil den ikke nødvendigvis kunne beskytte mot graviditet. Det betyr at om man skal benytte seg av nødprevensjon, så bør denne tas kortest mulig tid etter samleie. Nødprevensjon kjøpes reseptfritt på apotek og i noen tilfeller på bensinstasjoner eller kiosker. Husk å lese pakningsvedlegget før bruk.

For alle prevensjonsmidlene som inneholder hormoner, bortsett fra nødprevensjon, må du ha resept for å hente ut på apotek. Jenter mellom 16 og 21 år får dekket en viss andel av utgiftene for enkelte av preparatene.

Fant du ut av det? Husk at du kan få hjelp og resept via Hjemmelegenes chat.

Prevensjonsmidler uten hormoner

Hormonfrie preparater har ingen risiko for bivirkninger og det finnes tre ulike typer.

Kopperspiral

Kopperspiral er en liten gjenstand av plast som settes inn i livmorhulen av en lege eller jordmor. Spiralen har en koppertråd surret rundt plasten, og kopperet virker hemmende både på spermier og eggceller. Selve spiralen hindrer egget i å feste seg i livmorhulen. Kopperspiralen gir god sikkerhet, men kan i noen tilfeller gi økte blødninger og menstruasjonssmerter.

Kondom

Kondom er det eneste prevensjonsmidlet som guttene kan styre over selv. Kondom skiller seg ut ved å både beskytte mot uønsket graviditet og også mot seksuelt overførbare infeksjoner, som for eksempel klamydia.

Du har kanskje hørt rykter om at kondom ikke er trygt og at man kan bli gravid selv om du bruker det, og ja det er delvis sant. Sannheten er at kondom er veldig sikkert dersom det brukes riktig, og ikke alle har fått like god opplæring i akkurat det. En ting er å tre kondomet på penis, en annen ting er å vite at kondomet er egnet til bruk. Vi har laget en liten oppskrift på trygg bruk av kondom for deg som er usikker eller trenger en liten repetisjon.

Hvordan bruke kondom riktig:

  • Sjekk dato på pakningen(!)
  • Sjekk at pakningen ikke har noen hull ved å klemme på pakken og kjenne at den er luftfylt.
  • Ikke bruk negler, tenner eller andre skarpe ting når pakken åpnes.
  • Trekk ut kondomet ved å holde på den opprullede kanten med fingrene, men ikke med neglene!
  • Finn riktig vei på kondomet ved å blåse mot midten av kondomet. Når tuppen av kondomet kommer fra innsiden av ringen er det riktig utgangspunkt.
  • Klem på tuppen av kondomet med to fingre og rull kanten ned over penis.
  • Etter endt samleie bør man holde rundt kondomet til penis er ute.
  • For å være sikker på at kondomet ikke har sprukket kan man knyte en knute på kondomet og forsøke å presse luften ut mot tuppen for å se om det lekker luft ut eller om den er tett.

«Naturlig prevensjon»

«Naturmetoder» innebærer for eksempel avbrutt samleie eller kartlegging av «sikre perioder». Disse metodene gir ikke sikker beskyttelse mot uønsket graviditet og bør ikke brukes av de som ikke ønsker å bli gravide. Metodene regnes heller ikke som prevensjon og omtales derfor ikke videre.

Hvilken prevensjon passer for meg?

Husk at av alle disse flotte alternativene til prevensjon, så er det kun kondom som beskytter mot seksuelt overførbare infeksjoner! Derfor bør kondom brukes ved samleie med ny partner, selv om man bruker annen prevensjon fra før. Glemt bort dette? Slapp av, snakk med legen så sender vi deg en hjemmetest.

Det er ikke rart om du syns det er vanskelig å velge prevensjonsmiddel. Heldigvis er det rask og god hjelp å få! Start en sikker chat med en av de erfarne Hjemmelegene når som helst på døgnet, og få svar på timen mellom 9-21. Våre erfarne leger hjelper deg med råd om prevensjon, og resept når det trengs. Vi kan fornye og starte opp p-piller, minipiller, p-ring og p-plaster. Du kan få gode råd og resept på riktig middel via vår legechat.

Til syvende og sist er det du som velger, og det er du som må kjenne på kroppen hva som passer for deg. Det er ikke noe i veien for å prøve ut ulike prevensjonsmidler for å finne det som passer best. Det kan lønne seg å ha litt tålmodighet i oppstartsfasen av utprøvningen fordi ubehag eller bivirkninger ofte går over etter noen uker.

Resept på timen

Start en sikker chat med en av de erfarne Hjemmelegene når som helst på døgnet, og få svar på timen mellom 9-21. Våre erfarne leger hjelper deg med råd om prevensjon, og resept når det trengs. Vi kan fornye og starte opp p-piller, minipiller, p-ring og p-plaster.

Få resept på p-piller og hent på apotek
Ida Ufsvatn Michelsen

Ida Ufsvatn Michelsen (e-post)

Legestudent og skribent for Hjemmelegene