Sol og sommer! Og klamydia og kjønnssykdommer

I sommer har tusenvis av nordmenn gjort det som må til for å skaffe seg kjønnssykdommer, og mange lykkes godt med det. Omstendighetene for smitte, kan jo være trivelige. Men selv om klamydia, gonoré og andre kjønnssykdommer er alt annet enn trivelig, er det mange som kvier seg for å teste seg.

kondom
Glemte denne? Da kan det være lurt å teste seg. Det er heldigvis både billig og veldig enkelt.

Den flaue turen… For mange er det å dra for å «teste seg» en pine. Venterommet er i grunnen det verste. Kanskje treffer man andre mer eller mindre kjente i samme æren, som gir et stille nikk, eller nervøst stotrer frem:

«Du her, ja. Lenge siden sist, ja, hatt en fin sommer eller?».

Det trenger ikke å være sånn i 2019. Hopp til siste avsnitt om du er utålmodig på akkurat det – for først byr vi på litt god, gammeldags seksualundervisning.

Seksualundervisning på 1-2-3

For noen ligger kanskje den ene naturfagstimen med seksualundervisning litt langt bak i minnet. Og om man husker noe av det så er det ofte andre ting enn konkrete og brukbare tips for et sunt og trygt seksualliv som sitter igjen. Fortvil ikke, her kommer en liten oppsummering.

Det finnes flere bakterier som kan gi opphav til kjønnssykdommer. I det daglige blir sykdommene man får av bakterien oppkalt etter nettopp bakterien. Klamydia er den absolutt vanligste seksuelt overførbare infeksjonen i Norge. Andre bakterier som trives nedentil og som smitter ved samleie er blant annet gonoré, syfilis, og HIV. Gonoré er dessverre blitt noe vanligere med årene, mens syfilis og HIV fortsatt er veldig sjeldent her til lands.

Hva er klamydia?

Kjønnssykdommen klamydia er den vanligste seksuelt overførbar infeksjonen og den er forårsaket av bakterien Chlamydia trachomatis. Bakterien trives spesielt godt i urinrør, men også i andre deler av både det kvinnelige og mannlige kjønnsorgan.

Smittemåte

Klamydia smitter når slimhinner på kjønnsorganer kommer i kontakt med hverandre eller i kontakt med slimhinne i endetarmen. Litt enklere sagt så smitter klamydia oftest ved seksuell aktivitet. Oralsex eller munnsex kan også føre til smitte, men bakterien trives ikke like godt i munnslimhinne og svelg som den gjør i urinrør og livmor.

Dersom en gravid kvinne er smittet med klamydia kan barnet smittes under fødselen og utvikle øyeinfeksjon.

Det finnes dessverre ingen vaksine som kan beskytte mot klamydia. Hvis du vil være helt sikker på å ikke få klamydiainfeksjon (eller en av de andre kjønnssykdommene) så kan du selvfølgelig la være å ha sex. Nå er det ikke helt sånn det funker for de fleste, og da er det faktisk kondomet som gjelder. Kondom vil beskytte mot smitte dersom den brukes riktig(!).

Hvordan kan jeg vite om jeg er smittet?

Det korte svaret er egentlig at man ikke kan vite om man er smittet av klamydiabakterien. De aller fleste merker nemlig ikke noe som helst selv om bakterien er tilstede. Noen kvinner kan oppleve svie ved vannlating som kan likne en urinveisinfeksjon, endret utflod eller småblødninger. Hvis bakterien får mulighet til å spre seg videre til eggledere kan man få magesmerter og feber.

Menn kan også oppleve svie ved vannlating, utslett på penishodet eller lette smerter ved penisroten. Hvis bakterien sprer seg videre til bitestiklene kan de gi smerter i pungen, rødhet og hevelse. Dette er heldigvis sjeldent, og skjer ikke dersom infeksjonen behandles. En ubehandlet klamydiainfeksjon over lengre tid kan i noen tilfeller, både hos kvinner og menn, bidra til problemer med å bli gravid.

På grunn av klamydiabakteriens beskjedne plager er det ekstra viktig at man husker på å teste seg etter ubeskyttet sex med ny partner. Bakterien behøver ca. 14 dager på å formere seg nok til at tester kan avsløre den, derfor skal man vente med test til 14 dager etter ubeskyttet samleie. Dersom testen skulle vise at klamydiabakterien er tilstede finnes det heldigvis antibiotikabehandling.

“Hva har jeg lært nå?” tenker du nok. Kort sagt:

1. Klamydia er den vanligste kjønnssykdommen i Norge

2. Klamydiabakterien smitter mellom personer som har sex.

3. Kondom beskytter mot klamydia.

4. Klamydiabakterien gir få eller ingen plager, men kan for eksempel gi mer alvorlige infeksjoner eller forårsake vansker med å bli gravid dersom den er til stede over lengre tid.

5. Det anbefales klamydiatest og i noen tilfeller legeundersøkelse:

  • 14 dager etter ubeskyttet sex med ny partner (uavhengig kjønn), og FØR ubeskyttet sex med eventuell neste nye partner.
  • Før spiralinnsetting
  • Ved graviditet

6. Dersom du tester positivt for klamydia:

  • Fullfør behandlingen du får.
  • Det anbefales å gi beskjed til den eller de du sist hadde sex med sånn at de også kan sjekke seg og eventuelt få behandling.
  • For å hindre videre spredning må du vente én uke etter avsluttet behandling før du kan ha ubeskyttet samleie.

Hva med de andre kjønnssykdommene?

De er også viktige, men til forskjell fra klamydia vil disse gi mer plagsomme symptomer. Mer plagsomme symptomer gjør at man ofte tenker på å oppsøke legen uansett. Gonore vil for eksempel gi endret og noen ganger kraftig utflod, ofte med annen farge og konsistens.

Sjekk deg, hjemme

Billig og enkelt. Tiden for å dra til legen er over. Våre leger hjelper deg på mobilen. Mye enklere, og litt mindre pinlig. Med sikker chat og hjemmetest kan du løse alt fra sofaen.

Ida Ufsvatn Michelsen

Ida Ufsvatn Michelsen (e-post)

Legestudent og skribent for Hjemmelegene