Det vanlige er vanligst

På legestudiet hører vi om og om igjen at «det vanlige er vanligst». Det betyr at de fleste mennesker blir syke av de samme bakteriene, har slitasje i de samme leddene eller skader seg på noenlunde samme måte. Det gjør at leger som jobber som fastleger, legevaktsleger eller Hjemmeleger blir god på mange «vanlige» tilstander og skader. De blir også gode på å skille det ufarlige fra det mer alvorlige.

Pasient, gamlefar med stokken, venter på legen i stua.
Men humøret er det ikke noe å si på

Kroppen vår er en ganske komplisert motor

Vi hører i blant en fremmed lyd i motoren, men vet ikke helt hva den kommer av. Mest sannsynlig er det ikke noe å bry seg om. Det er greit å sjekke opp likevel, for det hender jo at muttere ruster og lekkasjer oppstår. Da kan det lønne seg for hele motoren at det fikses før det blir verre. Vi bestiller en sjekk hos en tilgjengelig mekaniker. Mekanikeren har sett slitasjen før. Det er en vanlig slitasje og det kan fikses.

På samme måte hender det at vi oppsøker lege når vi kjenner at noe ikke er som det skal med kroppen. Legen vet oftest hva det er, om kroppen kan fikse det selv, eller om den behøver litt hjelp på veien. Akkurat som med motoren så er det mest sannsynlig en vanlig og ufarlig «feil» eller «slitasje» som lar seg fikse eller behandle. Noen veldig få ganger kan det være noe mer komplisert som bør undersøkes nærmere hos spesialist.

Med en skrue løs eller en sliten reim kan det være litt vanskelig eller tungt å komme seg til «verkstedet». Da hadde det vært ganske greit om «mekanikeren» kunne komme hjem til garasjen istedenfor. Det funker dessverre ikke sånn for mekanikere, men for Hjemmelegene fungerer det akkurat sånn! Det var faktisk veldig vanlig i gamledager med hjembesøk av lege. Det vanlige var jammen vanligst den gangen også.