Syv gode grunner til å få legen hjem

Så er det på´n igjen. Det er hosting, harking og rennende nese. Da er tiden kommet, tiden hvor alle skal gi deg råd. «Du må ta det med ro», sier de. «Få i deg nok å drikke». De fleste vil vel råde deg til å holde deg hjemme, mens andre sier du må komme deg til legen. Tenk om du kunne holdt deg hjemme og ennå fått legehjelp. Hadde ikke det vært fint?

Lege hjem - legetime på kjøkkenet
Det er mange gode grunner til å ta legetimen hjemme. På kjøkkenet for eksempel.

Få time på dagen og utenom arbeidstimer

Sykdom venter ikke til legekontoret åpner. Sykdom kommer når den vil, ofte når det minst passer deg. Du har kanskje kjent det på kroppen hele dagen, men klart å holde deg gående. Det er først når du kommer hjem, at formen virkelig stuper. Ergerlig nok er da ofte legekontoret stengt. Da er det fint å vite at det er leger tilgjengelige for time på dagen, selv utenom vanlige arbeidstider.

Du slipper å vente på legen og har ingen reisevei

Det å vente er en del av livet, om du så venter på et møte, venter på bussen eller bare venter på at klokka skal bli fire, så du kan dra hjem. «Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves», heter det. Det er sikkert noe sannhet i det, men hvorfor vente om du ikke må? Nå slipper du i hvert fall å vente på legen når du blir syk. Legen kommer nemlig hjem til deg. Hvorfor skal syk pasient måtte reise til frisk lege? Ingen reisevei for deg som er syk, er jo ganske fint.

Legen har ikke noe hastverk

Når vi er inne på dette med tid. «Tid er penger», er det noe som heter. Det er ikke sikkert det alltid stemmer, men tid er i hvert fall verdifullt. At legen har god tid med deg når du er syk, er helt essensielt. Det gjør at legen får fram all informasjon som er nødvendig for å igangsette riktig behandling, samtidig som at det er rom for spørsmål du måtte ha. I tillegg er det svært viktig for å bygge tillit.

Legeundersøkelse i kjente omgivelser

 Tillit er nemlig grunnpilaren i lege-pasient-forholdet. Tillit kan ikke kreves, ei heller kjøpes. Det må etterstrebes og jobbes for. Per Fugelli sa det fint; «tillit er «gudestoffet» som holder pasienten og legen sammen». Spesielt utfordrende er det å få tillit av barnet som er sykt. Barnet skjønner ikke hvorfor legen må titte inn i øret der det verker. Eller kjenne på den magen som er så vond. Men at disse undersøkelsene gjøres i vante omgivelser, kanskje i favorittkroken i sofaen, kan gjøre det litt lettere.

Leger med god kompetanse

Så rådene «hold deg hjemme» og «dra til legen» er ikke lenger motstridende. Hold deg hjemme, så kommer legen til deg. Som du ser er det mange gode grunner til nettopp det. Med 25 nøye utvalgte leger av over 160 søkere, kan du være sikker på både god kompetanse, samt viktig arbeidserfaring. Det er også ganske fint.

 

Ønsker du å stille oss i Hjemmelegene et spørsmål?

Vi svarer gratis på enklere spørsmål. For å få svar på det du lurer på starter du på denne siden.

Andrea Kvam

Andrea Kvam (e-post)

Legestudent og skribent for Hjemmelegene